Blog o presudama i odlukama Evropskog suda za ljudska prava

Wednesday, 12 February 2014

Da li advokat može da zastupa sam sebe u postupku po reviziji

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u predmetu Maširević protiv Srbije (30671/08) u kojoj je utvrdio povredu prava na pristup sudu.
Prema činjeničnom stanju podnosilac predstavke je advokat koji je u svoje ime izjavio reviziju Vrhovnom sudu Srbije povodom presuude u jednom parničnom predmetu u kome je stranka.

Vrhovni sud Srbije je odbacio zahtev za revizijsko odlučivanje podnosioca predstavke i pozvao se na odredbe Zakona o parničnom postupku kojima je propisano da stranku u postupku po reviziji mora zastupati advokat.

Sa druge strane, Evropski sud za ljudska prava je konstatovao da ograničenje pristupa Vrhovnom sudu Srbije, u smislu obaveze da stranku zastupa advokat, je legitimno i postiže pravičan balans između opšteg interesa i individualnih prava. Međutim, Sud je otišao dalje u tumačenju ove odredbe Zakona o parničnom postupku i tumačio je u smislu njene svrhe i cilja koji se njom želi postiči.

Sud je utvrdio da je Vrhovni sud striktnom primenom odredbe da (svaku) stranku u postupku pred Vrhovnim sudom Srbije mora zastupati advokat, u konkretnom slučaju, povredio pravo podnosioca na pristup sudu.

U tom smislu Sud je zaključio "Ovo ograničenje, koje je nametnuto podnosiocu predstavke, nije služilo cilju pravne sigurnosti i pravilnog sprovođenja pravde (proper administration of justice).

4 comments:

 1. Resenje novog zakona je jasno, u postupku po reviziji stranku mora zastupati advokat, osim ako je sama advokat.
  Cilj zastupanja u revizijskom postupku jeste zastita pravno neukih gradjana,od strane profesionalno obrazovanih lica, te ako je sama stranka advokat, ne vidim razlog da je neophodno da sama angazuje advokata, koji ce stititi njene interese.
  Jednostavno....

  ReplyDelete
 2. Novi ZPP je jasan po tom pitanju, te stranku u postupku mora da zastupa advokat osim ako nije sama advokat.

  ReplyDelete
 3. Novi zpp je jasan, te stranku u postupku po reviziji mora zastupati advokat, osim ako nije sama advokat.

  ReplyDelete